Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Potrawy

Naleśniki z Nutella: 

Danie przygotowujemy bardzo szybko za pomocą podstawowych składników.

Składniki: 

    2 szklanki mąki
    jajko
    1 szklanka mleka
    1,5 szklanki wody (może być gazowana)
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

Przygotowanie:  

Na początek potrzebujemy przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli mąkę, jako, wodę, mleko, olej i szczyptę soli. Następnie wszystko należy zmiksować aby powstało gładkie ciasto (bez żadnych grudek).

Po przygotowaniu ciasta możemy przejść do smażenia. Przygotowujemy patelnię i wlewamy łyżkę wazową naszego ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor. 

Podajemy z Nutella lub innymi dodatkami Oponki serowe:

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. 

Składniki:

    500g sera półtłustego,
    500g mąki pszennej,
    100g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    4 żółtka,
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka octu,
    250ml kwaśnej śmietany,

Dodatkowo:

    tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy),
    mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
    cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

 1.   Ser przecisnąć przez praskę.
 2.  Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
 3.   Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



  1.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2.  Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
 3.   Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Placek po węgiersku:

Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci nie jednego głodomora:)
------

Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka),
3-4 łyżki mąki,
1 litr bulionu z 1 kostki rosołowej,
2 duże cebule,
2 papryki czerwone,
20 dag pieczarek,
kilka łyżek oleju,
ząbek czosnku,
liść laurowy,
3-4 ziarnka ziela angielskiego,
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania),
1 łyżka przecieru pomidorowego,
pieprz, ew. sól,
--------
Placki ziemniaczane (na 3 porcje):
ok. 1,2 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 czubate łyżki mąki,
1 cebula,
sól, pieprz,
łyżka majeranku,
olej do smażenia,

Dodatkowo:
śmietana gęsta 12%,
koperek,
surówka np. z kapusty ,
------------

    Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. 
    Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. 
    W garnku zagotować bulion (w niepełnych 4 szklankach wody rozpuścić 1 kostkę rosołową).
    Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. 
    Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. 
    Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
    W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
    Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
    Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
    Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
    Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. 
    Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
    Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. 
    Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną. Babeczki z truskawką Nietypowe tosty Kanapki Angry Birds Chrusty: Karnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich serdecznie odechciewa. Rezultat jest taki, że siedzę i przyjemnością patrzę, jak moja rodzina wcina z apetytem ciastka, które nasmażyłam. Tym razem jednak było inaczej, bo miałam w weekend specjalnych gości - rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie - grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie - zależy to od tego, jak cienko rozwałkujecie ciasto - im cieńsze tym bardziej chrupiące.Chrusty:--------------------0,75 kg mąki,0,5 kostki masła lub Kasi,700 g kwaśnej śmietany 18%,2 jajka,3 łyżki cukru,2-3 łyżki spirytusu,łyżka proszku do pieczenia,szczypta soli,------------Planta lub olej do smażeniacukier puder do obtoczenia------------Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 2-3cm, ponacinać wzdłuż przez środek, aby powstała dziurka i przewlec jeden z końców przez nacięcie. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze. Sowa i drzewko  Cukinia z sosem do pizzy
12 materiałów w kategorii

Dodany przez

Wreszcie udało mi się obejrzeć Przed Świtem część 2.Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi że ta część jest genialna. Doskonałe zdjęcia tak w 99%, świetne sceny i naprawdę zaskakujące. Scena walki, no wow, zupełnie się tego nie spodziewałam, może dlatego że nie pamiętam już co było w książce xD Różne fryzury Kolorowe końcówki włosów Kizia mizia Słodkie bliźniaki Łóżko Z kokardami Kwietnik Półki
kasia74

Dodany ze strony domowe-wypieki.pl

kasia74

kasia74

Dodany December 1, 2012 z domowe-wypieki.pl

Oponki serowe: Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Składniki: 500g sera półtłustego, 500g mąki pszennej, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu, 250ml kwaśnej śmietany, Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy), mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju), cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: 1. Ser przecisnąć przez praskę. 2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. 3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. 1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor. 2. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. 3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Raportuj
Dodać
agniecha

agniecha January 25, 2013
Właśnie je wczoraj robiłam i są świetne. Rodzina zajadała się. Dzięki za przepis.

Zaloguj się teraz, aby opublikować komentarz.

3 Polubień

majka lolita200392 xoxoxo
Kawcia.pl