facebook
Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Ciasta

Blueberry Sernik z rabarbarem i truskawkami - składniki:

    Spód:
    200 g herbatników,
    100 g masła lub margaryny,
    30 g gorzkiej czekolady,
    Masa serowa:
    1 kg półtłustego twarogu,
    100 g białej czekolady,
    3 jajka,
    3 łyżki budyniu truskawkowego,
    250 g cukru,
    70 g masła lub margaryny,
    3 czubate łyżki śmietanki 30%,
    5 łodyg rabarbaru,
    100 g truskawek,
    czubata łyżka cukru pudru,

sposób przygotowania: 
Spód: Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24 cm. Masa serowa: Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokałdnie wymieszać szpatułką i wylać na spód. Na wierzchu rozprowadzić mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90 min w temp. 120 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce.

Tort CIASTO: 150 g masła, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1 jajo, roztrzepane, 200g pokruszonych herbatników, 100g wiórków kokosowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 20g rodzynek. Masa: 3 łyżki żelatyny, 70g masła, 2 łyżki mleka, 1/2 torebki budyniu waniliowego, 200g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)....
DO DEKORACJI: 3-4 kostki gorzkiej czekolady, odrobina mleka. W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Czekoladę rozpuścić na parze z odrobina mleka i udekorować ciasto w dowolny wzór. Sernik z trzema czekoladami:

SKŁADNIKI:

Spód:

    150 g czekoladowych herbatników*
    50g miękkiego masła,

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa,

Masa serowa:

    1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka),
    150g cukru,
    25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**,
    4 jajka,
    150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%),
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego),
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    100g białej czekolady,
    4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,

** ostatnim razem, jak piekłam to zapomniałam o mące, w ogóle jej nie dałam...

WKONANIE:

Spód:

Ciastka zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek. Wymieszać razem z masłem i kakaem. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 23cm. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Masa serowa:

Ser z cukrem i ze skrobią zmiksować mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać jajka, po jednym naraz. Następnie dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.

Białą czekoladę połamać, dać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (można to zrobić w mikrofalówce: nastawić na 360 W i 50 sekund, wyjąć lekko roztopioną i intensywnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej, czekolady dodać 1łyżkę śmietanki, wymieszać i stopniowo dodać 1/3 gotowej masy serowej (wagowo około 500g), mikserem na małych obrotach zmiksować, aż do połączenia składników. Tak samo postąpić z mleczną i gorzką czekoladą, z tym że do gorzkiej czekolady dodać 2 łyżki śmietanki.

Na podpieczony i ostudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.

Smacznego. Ciasto jogurtowe:---

Składniki:

    mały kubeczek jogurtu naturalnego (170-200 g),
    3 kubeczki mąki pszennej,
    2 kubeczki cukru,
    1 kubeczek oleju roślinnego,
    3 jajka,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cukru wanilinowego,

PRZYGOTOWANIE:----
Na początku wlewamy do miseczki jogurt. Nie wyrzucamy kubeczka, tylko napełniamy go olejem roślinnym, po czym dodajemy do jogurtu. Wbijamy do masy 3 całe jajka. Lekko mieszamy łyżką. Myjemy kubeczek po jogurcie, wycieramy i do drugiej miseczki odmierzamy 3 kubeczki mąki. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia, 2 kubeczki cukru, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Teraz składniki „mokre” wlewamy do „suchych”. Mieszamy łyżką (nie mikserem), aż składniki się połączą. Wlewamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obtoczonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 40-50 minut. Musimy sprawdzać czy ciasto się upiekło patyczkiem (gdy jest suchy, znaczy że ciasto gotowe). Placek z jabłkami:--- 

Składniki:  

    80 dag jabłek (ok. 5-6 jabłek bez skórki i gniazd nasiennych), 
    4 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1 torebka cukru wanilinowego,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    duża szczypta cynamonu,
    cukier puder do posypania,
------------------------------------------------

Zaczynamy od obrania jabłek i wydrążenia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy jabłka na ósemki, a potem przekrajamy ósemki na pół, aby zmniejszyć je (jabłka można też pokroić w grubą kostkę). Oprószamy jabłuszka cynamonem. Jabłka odstawiamy, a w dużej misce ubijamy mikserem 4 jajka. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i olej. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy jabłka do masy i mieszamy łyżką. Gdy wszystkie jabłka zostaną oblepione masą – wlewamy ciasto do tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 40-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Walentynkowe ciasto Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):...

Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch.. Wyłącznie na mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość cukru i masła). Bardzo polecam :-).

Składniki:

    5 jajek,
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
    1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej),
    200 g masła,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml),
    otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy,
------------
Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).
----------
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.
-------------
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
-------------
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
------------
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
-------------
Smacznego :)
10 materiałów w kategorii

Dodany przez

Sypialnia Szpilki z ćwiekami kawowo-czerwone Spódniczka Koronkowa sukienka Damski pojazd Pokój dziecka Z sukienką Czego chcemy
Kasia Kles

Dodany ze strony mojewypieki.com

kasia74

Kasia Kles

Dodany January 15, 2013 z mojewypieki.com

Babka piaskowa jak puch.. (bezglutenowa):... Babka, która rozpływa się w ustach i jednocześnie jest lekka jak puch.. Wyłącznie na mące ziemniaczanej. W ciągu ostatnich dni piekłam ją dwukrotnie - dzieci oszalały na jej punkcie ;-). Rzeczywiście jest bardzo smaczna, mi najbardziej smakowała z lemon curdem. Za nadesłanie rodzinnego przepisu dziękuję Madzi z Northampton (trochę zmniejszyłam tylko ilość cukru i masła). Bardzo polecam :-). Składniki: 5 jajek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej), 200 g masła, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml), otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy, ------------ Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki). ---------- Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. ------------- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać. Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia. ------------- Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie). ------------ Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem. ------------- Smacznego :)
Raportuj
Dodać
agniecha

Agnieszka Kłes January 15, 2013
Robiłam bardzo smaczne i nawet udało się za pierwszym razem.

Zaloguj się teraz, aby opublikować komentarz.

1 Lubię

lolita200392
Kawcia.pl