Kawcia.pl
Powiadom znajomych

Zarejestruj się i uzyskaj dostęp do wszystkich funkcji witryny:

- Stwórz swoją kolekcję obrazów
- Wyslij zdjęcie do znajomych
- Śledź aktualizacje od znajomych

Jak relaks - to tylko przy kawci...
Podziel się z innymi czymkolwiek chcesz.

Przepisy

Babka kokosowa z nutą cytrynową:---


    Dla miłośników kokosa. Babka jest smaczna, lekka - ale tylko ze względu na dodatek oleju zamiast masła. Jej konsystencja jest bowiem mało puszysta, to taki ciężki kawałek ciasta ;). Najbardziej smakowała moim dzieciom i nie da się ukryć, że najlepiej pasuje ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki: 

    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    1 ¼ szklanki drobnego cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    5 dużych jajek,
    1 szklanka mleka lub mleka kokosowego,
    otarta skórka z 1 cytryny,
---------------
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
------------
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
----------
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
--------------
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.
--------------------
Smacznego :) Lodowy owocowy jogurt. 
Owoce (wedle uznania) umyć i pokroić na małe kawałki wrzuć do miksera, dodaj jogurt, miód lub cukier puder. Zmiksuj wszystko, dodaj lód, patyk do lodów oraz sok owocowy. Umieścić kilka kawałków owoców na dnie szklanki dla ozdoby i wstaw do zamrażarki na 10 minut. Gotowe - Smacznego  Kolorowy tęczowy tort urodzinowy:

 Składniki na ciasto (6 blatów):

    226 g masła 
    220 g cukru* 
    5 białek 
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
    375 g mąki pszennej 
    4 łyżeczki proszku do pieczenia 
    pół łyżeczki soli 
    355 g mleka 
---------
 "Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 
--------
Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):

    900 ml śmietany kremówki (36%) 
    250 g serka mascarpone 
    kilka łyżek cukru pudru, do smaku 
    ekstrakt waniliowy lub cytrynowy 
---------
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
-----------------------------
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g cukru, co jest ilością zbyt dużą
** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkach
BARWNIKI:
Używamy barwników w proszku (lub żelu), barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie czarny ."
--------
Ja do mojego tortu użyłam barwników w proszku. Zapiekanka gyros | Tysia Gotuje

 Zapiekankę gyros przygotowuję już od dłuższego czasu. Wystarczy kilka podstawowych, nieskomplikowanych składników i mamy naprawdę pyszny obiad albo świetne danie na imprezę. Przepis poleciał dalej w świat do Teściów, Rodziców i znajomych. Wszyscy zadowoleni więc przyszła pora, abym podzieliła się pomysłem na zapiekankę gyros z Czytelnikami bloga ;)
Z podanych składników wyjdą Nam 3-4 porcje, ich ilość można jednak proporcjonalnie zwiększać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować danie.

 Składniki:
na ok. 3-4 średniej wielkości porcje
naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm

ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%


Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, cebulę siekam w piórka.
Mięso kroję w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawiam dość obficie przyprawą gyros i smażę wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę kroję w kostkę, ogórki kroję np. w półtalarki. 
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Zapiekankę po ostygnięciu można schować do lodówki i odgrzać np. następnego dnia, będzie równie dobrze smakować. Gorący deser: banan z czekoladą
Skórki bananów tniemy na długości  banana.  . Rozgrzewka do pełnego lub częściowego roztopienia czekolady (wedle uznania). Można podgrzewać w mikrofalówce. Smacznego Świąteczny sernik...

Ciasto:

25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag mielonych migdałów,
15 dag cukru,
15 dag margaryny,
6 jajek,
szczypta soli...

Masa serowa:

2 litry mleka,
1/2 litra śmietany 18%,
5 jajek,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru...

Dodatkowo:

1 słoik dżemu pomarańczowego,
5-6 mandarynek,
1 czekolada biała,
1 czekolada mleczna najlepiej z bakaliami,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
czekoladowe wiórki do dekoracji...

Ciasto:... Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek. Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C około 45-50 min....

Masa serowa:... Mleko zagotować i do gotującego się wlać śmietanę wymieszaną z jajkami, gotować cały czas mieszając 2-3 min. Odstawić do ostygnięcia i dokładnie odcedzić na płótnie powstały twarożek. Masło utrzeć z cukrem i dodawanym po łyżce serkiem na krem, na koniec połączyć z drobno posiekaną czekoladą. Zimne ciasto podzielić na dwa płaty, dolny posmarować połową dżemu i całą masą serową, na masę poukładać cząstki mandarynek i resztę dżemu, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną białą czekoladą ,posypać skórka i wiórkami czekoladowymi. Najlepsze na drugi dzień. Rolada jabłkowa Sernik z pierniczkami

składniki:

margaryna*
1, 60 kg sera białego mielonego*
50 dag cukru pudru*
12 jaj*
budyń śmietankowy*
cukier waniliowy*
polewa czekoladowa*
pierniczki nadziewane*
sposób przygotowania:

Na początku do naczynia dajemy margarynę cukier i żółtka i to razem ucieramy.Nastepnie porcjami dodajemy ser, budyń i ubitą wczesniej pianę z białek. Całość mieszamy i połowę masy serowej dajemy na dużą blaszkę i układamy na nim pierniczki i przykrywamy pozostałym serem. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Polewamy  polewą czekoladową.
Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
23 materiałów w kategorii

Dodany przez

Miś polarny Na ciepłą herbatkę  Betonowe doniczki Bałwanki ze skarpet Fryzury na ślub Zrób to Jednorożec Fajowe Ubranka dla kubków
agniecha

Dodany ze strony pinme.ru

agniecha

agniecha

Dodany November 27, 2012 z pinme.ru

Gorący deser: banan z czekoladą Skórki bananów tniemy na długości banana. . Rozgrzewka do pełnego lub częściowego roztopienia czekolady (wedle uznania). Można podgrzewać w mikrofalówce. Smacznego
Raportuj
Dodać

1 Lubię

smile
Kawcia.pl